סקר של מאוחדת מצא- מחצית מהנשים בוחרות להניק במשך למעלה משנה

0
824
צילום: ענבל מרמרי

 86% מהאימהות שילדו בשלוש שנים האחרונות בחרו להניק את תינוקן, מחצית מהן הניקו במשך למעלה משנה, כך עולה מסקר חדש שנערך על ידי קופת חולים מאוחדת בהובלת האחות הראשית ומנהלת אגף סיעוד, מלי קושא. הסקר שנעשה בקרב 1,240 אימהות שילדו בין השנים 2019- 2021, בחן מה משפיע על החלטת אימהות טריות האם ועד מתי להניק.

מתוך ממצאי הסקר עולה שלמעלה ממחצית מהאימהות הניקו בממוצע במשך שנה ומעלה. 15.3% הניקו מהלידה עד גיל 4 חודשים, 33.2% הניקו בין 5 חודשים לשנה, 32.1% הניקו בין שנה לשנה וחצי, 13.5% הניקו בין שנה וחצי לשנתיים ו- 5.9% מהאימהות בחרו להמשיך להניק מעל שנתיים. עוד נמצא בסקר כי את ההחלטה להניק, מקבלות רוב הנשים לפני הלידה, ו- 94% מהנשים השיבו שהחליטו להניק עוד לפני הלידה.

קיימים גורמים שונים המשפיעים על החלטת היולדת הטרייה אם להניק או לא. במענה לשאלה "אילו גורמים השפיעו על החלטתך להניק?" ענו רוב המשיבות על יותר מתשובה אחת. רוב האימהות (41.3%) העידו כי קיבלו החלטה להניק בעקבות עידוד מצד חברות או בני משפחה, 40.5% ענו שהנקה מוצלחת בלידה הקודמת השפיעה על החלטתן להמשיך להניק. גורם נוסף עליו העידו הנשים, המשפיע על בחירתן להניק הוא קריאת חומר רפואי מעודד הנקה (37.9%), רק 20.5% השיבו שהבחירה להניק הגיעה מטעמי נוחות וחיסכון כלכלי. 15.9% קיבלו החלטה לאחר קורס הכנה ללידה ו-10.9% השיבו שעידוד מצד הצוות הרפואי בתקופת מעקב הריון, סביב הלידה ולאחריה היווה עבורן לגורם משפיע בהחלטה להניק. נוסף לתשובות מהמחקר, נשים ציינו שהחליטו להניק מתוך בחירה להתחבר אל התינוק, וחלקן ציינו שהיה להן רצון לתת לתינוק את התזונה הטובה ביותר.

צילום: ענבל מרמרי

עייפות ותשישות גורמות לאימהות להפסיק להניק

מהסקר עולה ש – 47% מהאימהות המניקות שקלו להפסיק להניק בחודשים הראשונים לחייו של התינוק. קיימות סיבות שונות שהשפיעו על החלטת האימהות הטריות להפסיק להניק, כשהסיבה הנפוצה ביותר הייתה עייפות ותשישות (36%), 34% מהנשים החליטו להפסיק להניק בשל רצונן להיות חופשיות יותר, 25% הפסיקו להניק בגלל כאבים בשדיים ובפטמות ו-12% בגלל ירידה במשקל הילוד. סיבות נוספות שצוינו על ידי האימהות היו היריון חדש, חשש שאין מספיק חלב וקושי לשאוב במקום העבודה.

ממצאי הסקר מראים כי לסביבה יש השפעה גדולה על האם המניקה. 37% השיבו ששיחות עם אימהות אחרות עודדו אותן להמשיך להניק, 22% העידו כי מפגש או עזרה מצד יועצת הנקה תרמה להן להמשיך בהנקה. לעומת זאת, 24% מהנשים שבחרו לא להניק קיבלו את ההחלטה בעקבות הנקה לא מוצלחת בעבר, 18% מהאימהות ענו שהיעדר הדרכה מספקת מהצוות הרפואי היה השיקול המכריע, 16% סבלו מגודש או פציעה של הפטמות, 8% השיבו שהפסיקו בשלב מוקדם בשל ירידה במשקל התינוק ו –7% העידו שקשיים בהנקה וחוסר בחלב הובילו אותן לוותר על ההנקה

לדברי מלי קושא, אחות ראשית ומנהלת אגף הסיעוד במאוחדת, שיזמה את הסקר בעקבות הפיכת מאוחדת לקופה ידידותית להנקה מזה מספר שנים, "שבוע ההנקה השנה יתקיים בסימן 'אפשרי בריא – חלב אם מהטיפה הראשונה', מתוך מטרה לאמוד את העמדות של האימהות ובניית תוכנית התערבות תוך הדגשת היתרונות החיסוניים שמעניק חלב האם, החל מהטיפה הראשונה ולאורך כל ההנקה לאם ולתינוק. ממצאי הסקר שערכנו הראו נתונים מאוד חיוביים על הרגלי ההנקה של האימהות ואנחנו מקווים שיותר ויותר נשים לאחר לידה יתנסו בהנקה ובמידה והן חוות קושי, לא יהססו לפנות ליועצת הנקה בבית החולים מיד לאחר לידה, בתחנת טיפת חלב או במוקד הריון ולידה היברידי במאוחדת דרכו אף ניתן לקיים שיחת וידיאו עם יועצת ההנקה שתשמח ללוות ולסייע בכל קושי".

 

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here